Jeroen Hartings

Fotograf på Gotland

Jultomten kom tidigt i år

Så damp det ner ett fint macro-objektiv i lådan idag. Har länge letat efter ett Canon 60/2.8 Macro med bra pris. Hittade ett på Tradera här om dagen som var så billigt att det vore synd att inte buda på det.

Ute är det bara grått och dimmigt, men inslag av en och annan skur. Så idag blev det ingen fotovända. Fick prova nya objektivets egenskaper inomhus istället. Sagt och gjort, ställde upp båda mina 580EX som ljuskällor och drog iväg ett par testbilder.

Längtar efter lite solljus ute nu!

 Postat 2011-11-08 17:04 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gotland Grand National 2011

Igår gick årets upplaga av Gotland Grand National, en av Sveriges största endurotävlingar, av stapeln. Jag och min kompis Ulf var där. Jag tog drygt 1000 bilder, och av alla de var jag till slut någorlunda nöjd med dessa. En riktig folkfest!

Jagad Koncentration Tajt 

Flyt Inbromsning Kamp

Hopp Neråt Jagar

Pressar ÖgonkontaktPostat 2011-11-06 21:49 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En av alla fina höstsolnedgångar

Provade nya stativet och nya objektivet ikväll, strax utanför Visby:

Gotlandsljus(Bilden är klickbar)Postat 2011-11-04 17:19 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Invigning av nya stativet

Blev en invigning av mitt nya stativ ikväll, ett Manfrotto 190CX3 i kolfiber. Vad skönt det är när saker inte väger så mycket! Har inte gått igenom bilderna än, så vi får se om det kommer upp nån ny bild under kvällen!

Postat 2011-10-31 20:25 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Känslomässiga band till ett motiv gör inte automatiskt att bilden är bra! (varning för gnäll)

Måste få vädra tankarna och gnälla lite...

Det finns många bilder här på fotosidan som höjs till skyarna för att motivet (oftast en kattunge) framkallar känslor som gör att man helt åsidosätter sina "vanliga" värderingsriktlinjer för att bedöma om bilden är bra eller ej. Det stör mig.

Förloppet: en fotograf tar en bild på sin nyinförskaffade kattunge (bara som exempel) hemma i vardagsrummet, på altanen, på gräsmattan eller var som helst, och glömmer bort det här med komposition, ljussättning osv. När sedan bilden laddas in i datorn sållas den inte bort, trots att det egentligen är en riktig skitbild. Fotografen har ett känslomässigt band till motivet som gör att han/hon uppfattar bilden som bra och vill visa upp den för andra att beskåda.

Men är det motivet eller bilden som han/hon egentligen vill visa upp? Det känns mest som att bilden blir en ursäkt för att man inte kan bjuda in 10.000 personer till sitt vardagsrum och där, gemensamt, sitta och beskåda den lilla kattungen samtidigt som man utbrister "åh vad söt!".

I min mening har dom här bilderna inget att göra på fotosidan, egentligen. Vi bedömer bilder här, inte motiv. Motivet är en del av bilden, som består av så mycket mer. Främst en tanke av vad man vill uppnå med bilden (förutom att visa att katten är söt). Motivet är endast en del av bilden, och tillsammans måste alla delar fungera ihop för att en bild ska vara bra.

Jag blir lika förvånad varje gång jag ser en 5:a bli utdelad som betyg på en sån här bild.. 5:an sätter dom för att de upplever ungefär samma sak som fotografen upplevde när bilden togs. Visst, säger ni, då har man ju lyckats förmedla hela känslan. På ett sätt kan jag hålla med om det, men, i mitt tycke är det motivet - och inte bilden - som har förmedlat känslan från fotografen till betraktaren. Och där blir det fel.

Jag tror dessutom att många inte har läst fotosidan kriterier vad gäller betygsskalan 1-5!

Att jag nu påpekar detta här i ett blogginlägg gör att det känns som att jag trampar många på tårna. Många som kanske är omedvetna om att dom egentligen borde visa bilderna i ett kattforum.

Ps. Jag är kattälskare.Postat 2011-10-26 22:33 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa